relacje sprawdzenie
maja: witajcie!
mam problem z jednym zadaniem:
W zbiorze X i Y dana jest relacja R. Wyznaczyć wszystkie pary należące do tej relacji.
c) X
{Wiedeń,Praga,Warszawa,Radom}, Y
{Polska, Niemcy, Austria,},
xRy={ miasto x leży w państwie y}
xRy={(Wiedeń,Austria) (Warszawa,Polska) (Radom,Polska) }? czy to są wszystkie pary?
czy powinno być:
xRy={(Wiedeń,Niemcy),(Wiedeń,Austria), (Wiedeń,Polska) ...}
Pytający:
X×Y={(x,y): x∊X ⋀ y∊Y} // wszystkie pary to po prostu iloczyn kartezjański tych zbiorów, czyli
relacja pełna
Natomiast relacja określona w zadaniu to jedynie podzbiór tego iloczynu kartezjańskiego, czyli
wszystkie pary spełniające podany warunek:
xRy={ miasto x leży w państwie y}={(Wiedeń,Austria),(Warszawa,Polska),(Radom,Polska)}

(tylko pominęłaś przecinki u siebie między parami)