w trapezie ABCD punkt S jest punktem przecięcia przekątnych. Podstawa ab i cd od
kalinka: w trapezie ABCD punkt S jest punktem przecięcia przekątnych. Podstawa ab i cd odp dł 10 i 6. a
wysokość 16. oblicz pole ADS
11 sty 17:12
Eta:

P(ABS)=k
2*P(DCS) i P(ADS)=P(BCS)=k*P(DCS) ,
k >0 skala podobieństwa trójkątów ABS i DCS
| | 10 | | 5 | |
Skala podobieństwa trójkątów ABS i DCS : k= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
to h=8x ⇒ 8x=16 ⇒ x=2 to h
1=3x=6
| | 5 | |
P(ADS)= k*P(DCS) = |
| *18= 30 |
| | 3 | |
11 sty 17:33