Wyznacz wszystkie wartości całkowite liczb a i b, których suma jest liczbą dodat
kalinka: Wyznacz wszystkie wartości całkowite liczb a i b, których suma jest liczbą dodatnią podzielną
przez 11, a różnica kwadratów tych liczb wynosi 2013.
11 sty 16:47
Eta:
a+b=11k , k∊ C+
a2−b2=2013 , 2013=11*3*61
(a+b)(a−b)=11*3*61
11k(a−b)=11*3*61 ⇒ (a−b)*k=3*61=61*3
to a−b= 3 i k=61 lub a−b=61 i k=3
i a+b=11k a+b=11k
2a=11k+3 2a= 11k+61
2a = 674 2a=94
a= 337 i b=11k−a=334 lub a= 47 i b=11k−a = −14
Odp: a=337 i b= 334 lub a=47 i b= −14
================================
11 sty 18:01