Funkcja liniowa
oaza: Funkcja liniowa określowa wzorem y=ax+b liczbom przeciwnym −5 i 5 przyporządkowuje tę samą
wartość równą 3. Wynika z tego że:
a)a>0 i b>0
b)a<0 i b<0
c)a=0 i b=3
d)a=0 i b<0
11 sty 16:45
Basia: (c)
11 sty 16:46
oaza: mogłabyś jakoś mi to wytłumaczyć? bo nie rozumiem tego zadania
11 sty 16:47
PW: Jeżeli a≠0, to funkcja liniowa
f(x)=ax+b
jest różnowartościowa (dokładniej: dla a>0 jest rosnąca, zas dla a<0 jest malejąca, i to na
pewno było na lekcjach).
Skoro przyjmuje tę samą wartość dla dwóch różnych x, czyli nie jest różnowartościowa, to musi
być a=0, czyli f jest określona wzorem
f(x)=b
dla wszystkich x∊R, a ponieważ
f(5) = 3,
oznacza to że b=3.
11 sty 18:31
Eta:

y=ax+b
dla f(−5)=3 i f(5)=3 to
y=3 −−− f. stała
zatem a=0 i b=3
11 sty 18:41
5-latek: Ktos mądrze powiedzial kiedys
Jeden rysunek mowi wiecej niz 1000 slow
11 sty 18:44
PW: Tak, 5−latku. Pod warunkiem, że dla oglądającego jest oczywiste, że wykresem funkcji
f(x)=ax+b
jest prosta.
W tym wypadku śmiem wątpić, najwyraźniej pytającego "nie było wtedy w szkole".
11 sty 18:52
Eta:
W treści napisał "f. liniowa" czyli wykresem linia prosta
Pozdrawiam obydwu Panów
11 sty 18:54
PW: Dla humoru powiem: a jeżeli w treści napisał "funkcja kwadratowa", to wykresem jest kwadrat.
11 sty 18:57
5-latek: Dobry wieczor
11 sty 19:18
oaza: Czy każdy musi odrazu rozumieć matme perfect? może i nie było mnie na lekchach może chorowałam,
nie powinno o nikogo interesować.
Dodałam to zadanie aby mi wytłumaczyć a nie krytykować, chyba strona powstała w celach pomocy a
nie krytyki. Pozdrawiam i dziękuję za wytłumaczenie
14 sty 13:06