oblicz pole powierzchni oraz obwód trójkąta
kalinka: w trojkacie równoramiennym ABC o podstawie AB dł. 12 i srodkowej 15. Oblicz pole powierzchni
oraz obwód trójkąta
11 sty 16:44
5-latek:

jeden wariantow wysokosc jest srodkowa
P= 6*15= policz
x=
√261 z tw Pitagorasa
OBW= 2*
√261+12
11 sty 16:49
kalinka: a jaki jest możliwy drugi wariant? dziękuję za ten
11 sty 17:06
Ania: Ale to jest źle, ad jest środkowa A więc jest ona na boku bc.
13 sty 13:47
Satan: @Ania, a gdzie masz powiedziane, że środkowa wychodzi z wierzchołka A? Środkowa ma, według
danych podanych u góry, 15. Tylko tyle. Wariant u góry zakłada wychodzącą środkową z
wierzchołka C. Drugi wariant to środkowa wychodząza z wierzchołka A lub B. Słowo "lub",
ponieważ te dwie środkowe są sobie równe.
13 sty 14:02