???
Marko Polo: K0= 4000
8% : 4 = 2%.
p = 2% = 2/100 = 0,02
4 · 9 = 36 razy.
n = 36
K = 4000 · (1 + 0, 02)36 = 4000 · (1, 02)36 = 4000 · 2, 0399 = 8159, 6
(1, 02)36 jak na maturze szybko obliczyć duże potęgi jak 36?
11 sty 16:36
5-latek: na maturze masz klakulator prosty
Teraz zapoznaj sie z jego funkcjami
11 sty 16:53
Dziadek Mróz:
1,02*= masz 1,022
1,02*=*= masz (1,022)2 = 1,024 = 1,08243216
1,02*=*=*= masz 1,028
1,02*=*=*=*= masz 1,0216
1,02*=*=*=*=*= masz 1,0232 = 1,884540592101129
36 = 32 + 4
1,0236 = 1,0232 * 1,024 = 1,884540592101129 * 1,08243216 = 2,039887343715704
1,02*=*=*=*=*= M+ C 1,02*=*=* MR =
Liczysz 1,0232, dodajesz wynik do pamięci (M+), czyścisz ekran (C), liczysz 1,024 i
mnożysz przez wynik z pamięci (MR)
11 sty 19:46