dziedzina funkcji
jacky: Dziedzina funkcji y=sin(2x−1). Wiadomo ze dziedzina sin x∊R. I tutaj pytanie jesli mam 2x−1 lub
inne kombinacje to i tak zawsze dziedzina beda liczby rzeczywiste?
11 sty 15:57
iteRacj@: "inne kombinacje"? zależy jak to rozumiesz...
| | 2 | |
dla |
| dziedziną nie będzie ℛ |
| | x | |
11 sty 16:04
11 sty 16:05
Basia: tutaj tak,ale nie zawsze
| | x2 | |
dziedziną funkcji y=sin |
| jest R\{1} |
| | x−1 | |
dziedziną funkcji y=sin
√x2−4 jest <−2;2>
11 sty 16:05
jacky: Tak tak te przypadki ktore podaliscie to wiadomo ze tak. Ale chodzi mi o kombinacje bez
ulamków np x2+2x+7
11 sty 16:10
Basia: chodzi Ci o wielomiany; dziedziną każdego wielomianu jest R
11 sty 16:16