logika
maja: określ wartość logiczną?
1. ∀x ∊ R ∃ y ∊ R ( x2 > y)
dla mnie : jest zd, fałszywe bo np. dla x=0 ∃ y=2 (0>2)
2.
∃ z ∊ R ∀y ∊ R (x<y2) zd prawdziwe.
Zapisz za pomocą funktorów logicznych i kwantyfikatorów następujące zdania
1. k jest liczbą parzystą.
2. k jest liczbą nieparzystą.
ad.1
∃ n ∊ ℤ k=2n
ad.2
∃ n ∊ ℤ k=2n+1? czy mogę też zaprzeczyć ~(∃ n ∊ ℤ (k=2n) ) ⇔ ∀n∊ ℤ (k≠2n)
i czy to też będzie że x jest nieparzysta
11 sty 15:26
Jerzy:
Nie rozumiesz słowa istnieje
1) Dla dowolnego x , zawsze dobierzesz takie y , że: x2 > y
np: dla x = 0 , y = − 1 i x2 > − 1
11 sty 15:30
Jerzy:
2) chyba źle przepisane
11 sty 15:31
Qulka: 1 prawda ... dowolne ujemne y
2 identyczne z pierwszym (o ile to z to x)
1. Powinno być ∀n ∊ ℤ k=2n
2 też ∀
11 sty 15:31
maja: 2) powinno być ∃ x∈R ∀ y∈R y < x2 czyli to jest też zd, prawdziwe
11 sty 15:43
Jerzy:
Tak, też prawdziwe.
11 sty 15:44
Basia: fałsz
11 sty 15:44
Jerzy:
@Basia a dlaczego ?
11 sty 15:45
Basia: istnieje takie x , którego kwadrat jest większy od każdej innej liczby rzeczywistej?
przecież nie istnieje
11 sty 15:46
Jerzy:
Wystarczy,że: x = y + 1
11 sty 15:46
Basia: gdyby to była prawda to musiałoby być m.innymi tak
∃x ∀y (a więc także dla y=x2+1) y=x2+1<x2
11 sty 15:48
Basia: nie taki jest sens tego zdania
ono mówi, że
istnieje taka stała liczba x, której kwadrat jest większy od każdej innej liczby
rzeczywistej
11 sty 15:50
Jerzy:
Basiu ... dla dowolnego y dobiorę takie x ,że : x
2 > y np: x = y + 1 lub x = y + 1500.
(y + 1)
2 > y ... chyba sie zgodzisz ?
11 sty 15:53
Jerzy:
Basiu .... istnieje , znaczy mozemy ją znaleźć ( dobrać )
11 sty 15:54
Basia: No to znajdź taką, która jest większa od wszystkich innych
ja takiej nie znam
Nie chodzi o to, żeby taką znaleźć dla każdego y oddzielnie bo to oczywiście możliwe
wtedy to jest zdanie ∀y∃x y<x2 i ono oczywiście jest prawdziwe
ale o to żeby znaleźć taką, która będzie dobra dla ∀y czyli dla wszystkich
11 sty 15:58
Basia:
prostszy przykład
∀x≠0∃y x*y=1 prawda
∃y∀x≠0 y*x=1 fałsz
11 sty 16:03
Adamm: Jerzy, Basia ma rację
11 sty 16:20
Jerzy:
Tak, to ja się myliłem.
11 sty 17:12