ułamki
ala: Dwóch robotników maluje ozdobny płot długości 10 m. Pierwszy z nich pomalowałby
samodzielnie ten płot w ciągu 16 godzin, a drugi
–w ciągu 18 godzin. Ile metrów płotu
pomalują robotnicy w ciągu godziny, pracując razem?
11 sty 13:24
emeryt 75: Jeżeli pierwszy robotnik pomalowałby płot samodzielnie w ciągu 16 godzin,to w ciągu godziny
pomaluje 1/16 tego płotu, a drugi analogicznie 1/18 w ciągu godziny. Wystarczy dodać te ułamki
,a potem wynik pomnożyć przez 10.
11 sty 13:34
andrzej : 10/16 + 10/18 =
11 sty 13:37
as:
| 5 | | 5 | | 85 | |
| + |
| = .....= |
| m/h = ..... |
| 8 | | 9 | | 72 | |
11 sty 13:38
Jerzy:
| | 10 | | 5 | |
Pierwszy robotnik maluje: |
| m/h = |
| m/h płotu. |
| | 16 | | 8 | |
| 5 | | 5 | |
| + |
| ≈ 1,55 , czyli wymalują ponad półtora takiego płotu. |
| 8 | | 9 | |
11 sty 13:39
emeryt 75: 5/8+5/9= 85/72= 1 13/72=1,18 m płotu. Pozdrawiam młodzież
11 sty 13:47
as:
11 sty 13:48