Trygonometria- zagwozdka
Przemek:

Cześć przychodzę do was z pewnym problemem, który chodzi mi po głowie. Trójkąt wyżej wynika z
zadania:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120° , a tworząca tego stożka ma długość 4. Objętość tego
stożka jest równa: ... . Odpowiedź do tego zadania to 8π. Z rozwiązania zadania wychodzi, że
(zaznaczone kolorem niebieskim)
wysokość ma być równa 2 a podstawa 2√3.
Odrazu uprzedzam że wiem że zadanie możnaby policzyć z dorysowania drugiej części trójkąta,
stworzenia równobocznego i wyliczenia wszystkiego,
lecz nie o to w tym chodzi.
Otóż biorąc za kąt 60 sinα=60, otrzymamy: własność sinα60=a/c, czyli √2/3=a/4 z czego wyjdzie
nam, a równe 2√3, więc licząc następnie z pitagorasa wysokość 2.
I tu rodzi się całe pytanie, skąd wiemy że należy wziąć sinα60 stopni a nie cosβ60 stopni?
Licząc cosβ60=a/c => 1/2=a/4 => a=2 zadanie wyjdzie na odwrót(kolor czerwony na
rysunku)
Proszę o odpowiedź na ten temat, bo nie daje mi to spokoju a myślę, że jest to ważna wiedza.
11 sty 12:50
Jerzy:
Jakiego równobocznego ? Skoro kąt rozwarcia stożka to 120o, więc przy podstawach
masz po 30o.
Poza tym, o czym Ty bredzisz ..."biorąc za kat 60 sinα = 60" ?
Napisz konkretnie o co Ci chodzi, a nie wypisuj bełkotu.
11 sty 12:56
Jerzy:
Masz z rysunku:
h = 2
r = 2√3
V = (1/3)π(2√3)2*h = (1/3)π*12*2 = 8π
11 sty 12:58
Jerzy:
Do policzenia wysokości i promienia, nie ma znaczenia , czy weżmiesz kąt 600 , czy 300.
W obu wypadkach dostaniesz taką samą wysokośc i taki sam promień.
11 sty 13:01
emeryt 75: Kąt przy podstawie ma 30 stopni,więc wysokość tego stożka musi być połową przeciwprostokątnej
(tworzącej),więc ma 2. Innej możliwości nie ma. Wynika to z własności,która mówi, że jeżeli w
trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma 30 stopni,to przyprostokątna leżąca naprzeciw
tego kąta jest połową przeciwprostokątnej. Stąd sin30 st.=1/2 lub cos 60st=1/2.
11 sty 13:04
Jerzy:
h | | 1 | | 1 | |
| = sin 30o = |
| ⇒ h = 4* |
| = 2 |
4 | | 2 | | 2 | |
h | | 1 | | 1 | |
| = cos 60o = |
| ⇒ h = 4* |
| = 2 |
4 | | 2 | | 2 | |
11 sty 13:07
Przemek:

Można dorysować trójkąt pomocniczy (zielony) i wtedy wyjdzie trójkąt równoboczny i wszystkie
boki będą
miały długość 4, czyli wysokość stożka to będzie 2.
Ale bez dorysowywania można narysować obok ten trójkąt ze stożka i wtedy licząc z sinα=60
wychodzi nam
sin60=a/4 => a=2√3 a wysokość b wyliczona po tym działaniu to 2 czyli prawidłowa. I TU
pojawia się
pytanie skąd wiemy że należy wziąć sin60 a nie cos60, który ma taki sam wzór lecz inna wartość
z tablic.
cos60=a/c => a=2, a wysokość b 2√3
11 sty 13:10
Jerzy:

Mam Cię ... powtórz związki trygonometryczne w trójkącie prostokatnym:
11 sty 13:18
Przemek: Faktycznie... teraz to już widzę. Dziękuje
11 sty 13:30