Pole obszaru pętli
janek: Oblicz pole obszaru pętli wyznaczonej przez krzywą
x=t2−1
y=t3−t
Naszkicowałem sobie mniej więcej wykres tej funkcji, w każdym razie wychodzi mi punkt że (0,0)
to punkt zapętlenia, czyli liczę całkę w granicach −1,1 ze wzoru ∫(t3−t)*2t, czyli 2t5/3 −
2t3/3 w granicach −1,1 i pole obszaru wychodzi mi ujemne...
Gdzie popełniam jakiś błąd?
11 sty 10:08
jc: ∫y dx, obchodzisz obszar w lewo (przy zwykłych oznaczeniach osi), więc wychodzi minus pole.
Postaw minus przed całką, będzie dobrze.
11 sty 10:21
janek: Okej, dzięki, ogólnie we wzorze powinna być wartość bezwzględna, wtedy jest dobrze dla każdego
przypadku, nie wiedziałem o tym :c
11 sty 10:28
piotr: 2∫−10 (−√(x + 1)3 + √x + 1) dx = 8/15
11 sty 13:14