Pochodne
Jacek: Mam do rozwiazania takie pochodne jak ponizej. Najwazniejsza ktorej nie potrafie zrobic to
xarcsinx... Pozostale jestem w stanie doprowadzic do pewnego etapu.
f(x) = xarcsinx + √1−x2
g(x) = (5x2−2x)*e3x <−−− tutaj nie potrafie policzyc pochodnej z e3x, z jakiego wzoru
nalezy skorzystac?
f(x) = ln(x+√x2+1) <−−− tutaj wyszedl mi wynik 2x+5 / x2+1
11 sty 09:41
Jerzy:
| | x | | x | |
f'(x) = arcsinx + |
| − |
| = xarcsinx |
| | √1 − x2 | | √1 −x2 | |
11 sty 09:46
Jerzy:
(33x)' = 3*e3x
g'(x) = (10x − 2)*e3x + 3(5x2 − 2x)*e3x
11 sty 09:47
Jacek: W przykladzie z e3x dotarlem do wyniku 2xe3x + 15x2e3x. Skorzystalem z kalkulatora
pochodnych zeby policzyc e3x wiec nadal, jesli ktos moze to prosze mi wytlumaczyc skad ma
wyjsc 3e3x. Pozdrawiam
11 sty 09:48
Jerzy:
ostatnia:
| | 1 | | x | |
f'(x) = |
| *( 1 + |
| ) |
| | x + √x2+1 | | √x2 + 1 | |
11 sty 09:49
Jacek: O faktycznie, wkradl mi sie 'chochlik' jak to je nazywacie w pochodnej z e3x, w momencie
(10x−2) <−− u mnie bylo (10x−2x), dziekuje za sprostowanie!
11 sty 09:49
Jerzy:
h(x) = e3x , to funkcja złożona , gdzie funkcją wewnętrzna jest funkcja liniowa w(x) = 3x,
a jej pochodna to 3.
11 sty 09:51
Jacek: O super, rozumiem! Jeszcze pytanie odnosnie tej ostatniej pochodnej, wyszlo mi widze zupelnie
cos innego. Moge prosic o sprawdzenie? Pewnie jakas glupote zrobilem gdzies.
https://imgur.com/a/LftBv
To link do zdjecia z moim rozwiazaniem, troszke namieszane ale mam nadzieje ze widac o co
chodzi.
11 sty 09:57
Jerzy:
Popatrz 09:49 i porównaj ze swoimi obliczeniam.
11 sty 10:03
Jacek: No wlasnie patrze patrze i nie widze co ja tam porobilem. Pochodna jaka taka wiem ze obliczylem
dobrze, tylko jak zwykle na uporzadkowaniu sie wysypalem
11 sty 10:05
Jerzy:
Od trzeciej linjki jest już bardzo źle.
11 sty 10:08
Jacek: No to bede szukal tam bledu, dziekuje za pomoc!
11 sty 10:10