3 | ||
f(x) = | ||
2x + 1 |
| |||||||||||||
= Licznik do wspolnego mianownika i wymnożeniu= U{3*2x | |||||||||||||
h |
1 | ||
− 3*2x+h}{(2x+h + 1)(2x + 1)} * | = | |
h |
| ||||||||||||||
limh→0 | = | |||||||||||||
h |
3*2x+3−3*2x+h−3 | ||
=limh→0 | = | |
h(2x+h+1)(2x+1) |
3*2x(1−2h) | 3*2x | |||
=limh→0 | =−ln2* | |||
h(2x+h+1)(2x+1) | (2x+1)2 |
ax−1 | ||
Trzeba skorzystać z granicy specjalnej limx→0 | =lna | |
x |
1 | ||
f(x) = | ||
2+ln3x |
| ||||||||||||||
limh→0 | = tak samo, jak w poprzednim porządkuje i mam= | |||||||||||||
h |
ln3x − ln3(x+h) | 1 |
| ||||||||||||
= | ||||||||||||||
h*(2 + ln3(x+h)(2+ln3x) | x |
|
ln(1+x) | ||
limx→0 | = 1 | |
x |
| ||||||||||||||
limh→0 | = | |||||||||||||
h |
ln3x−ln(3x+3h) | ||
=limh→0 | = | |
h(2+ln(3x+3h))(2+ln3x) |
| |||||||||||
=limh→0 | = | ||||||||||
−x(2+ln(3x+3h))(2+ln3x) |
−1 | ||
= | ||
x(2+ln3x)2 |
1 | ||
w liczniku. Mnozysz licznik i mianownik przez x? Nie rozumiem tego, gdzie użyłeś wzór | ||
h |
ln(3x) − ln(3x+3h) |
| 1 | 3x+3h | |||||||||||||
= | = | *ln( | )−1 = | |||||||||||||
h | h | h | 3x |
1 | h | |||
ln(1+ | )−1= | |||
h | x |
1 | 1 | |||
=−ln(1+ | )1/h=−ln(1+ | )1/h | ||
x/h | x/h |
1 | ||
(1+ | )n → e | |
n |
1 | 1 | |||
dostał −x*ln(1+ | )1/h = −ln(1+ | )x/h → −lne= −1 | ||
x/h | x/h |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |