prosze
bardzo ważne: Jeżeli na mapie ewidencyjnej kwadratowa działka o powierzchni rzeczywistej 4 a ma powierzchnię
1 cm2, to mapa sporządzona jest w skali
11 sty 09:18
kochanus_niepospolitus:
4 'czego'
11 sty 09:23
kochanus_niepospolitus:
1 cm : 2 'czegoś'
11 sty 09:24
bardzo ważne: 4 ary
1cm2
11 sty 09:27
emeryt 75: 4 a = 400 m2 ,czyli jest to kwadrat o boku 20 m. 1 cm2 jest to kwadrat o boku 1 cm, więc 20 m
w terenie odpowiada 1 cm na mapie. 20 m= 2000 cm. Mapa jest w skali 1:2000
11 sty 10:14
emeryt 75: Można też zrobić to zadanie drugim sposobem wykorzystując własność, że stosunek pół figur
podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa. 4 a = 4 00 m2= 4 000000 cm2, bo 1 m2 =
10000 cm2. 1 cm2 : 4000000 cm2 = k2, to k= 1:2000
11 sty 10:28