oblicz pole wspólnego obszaru dwóch kół
nePhil: oblicz pole wspólnego obszaru dwóch kół.
| | 1 | | 1 | |
Mam 2 krążki w środkach (− |
| ,0) i ( |
| ,0) i promieniu R=1 dla obu. |
| | 2 | | 2 | |
Czyli wzory to (x−0,5)
2 + y
2 = 1
i (x+0,5)
2 + y
2 = 1
zamieniamy teraz krążki na 2 półokręgi które są w zbiorze wartości y=[0,1] (żeby móc zrobić z
tego funkcję, a później policzony z całek obszar machniemy x2)
po przekształceniu mamy 2 funkcje tzn
zadanie mam zrobić z zastosowaniem całek.
i problem mam z policzeniem nieoznaczonej z różnicy owych funkcji, jak zabrać się za takie
nieoznaczone z pierwiastkiem?