Relacja równoważności - klasa równoważności
ktoś: Czy relacja jest klasą równoważności i jak tak to wyznacz jej klasę równoważności
w(x), u(x) ∊ R[x]
w(x) ≡ u(x) ⇔ u(x) * w(x) jest stopnia parzystego
Z tego co zauważyłem to relacja jest zwrotna, przechodnia i symetryczna. Jeśli to co napisałem
to prawda, to jaka będzie klasa równoważności? Bo nie do końca ją rozumiem
11 sty 00:17
Pytający:
Są dwie klasy abstrakcji:
[x2]≡ = {w(x)∊ℛ[x]: w(x) jest stopnia parzystego}
[x]≡ = {w(x)∊ℛ[x]: w(x) jest stopnia nieparzystego}
11 sty 01:09
ktoś: Czy zapisanie przez ciebie
[x
2] w przypadku stopnia parzystego jest opcjonalne i mogę napisać
[x]
≡ = {w(x)∊ℛ[x]: w(x) jest stopnia parzystego}
[x]
≡ = {w(x)∊ℛ[x]: w(x) jest stopnia nieparzystego}
11 sty 11:27
Pytający:
Nie musi to być [x2], ale nie możesz tam napisać [x], bo wielomian "x" nie jest stopnia
parzystego, a tym samym nie jest w relacji ≡ z elementami z tej klasy abstrakcji. W tej
klamerce musi być jakiś reprezentant tej klasy abstrakcji (element do niej należący).
Śmiało możesz zapisać:
[x2]≡ = [1]≡ = [x6+√3x3+π]≡ = {w(x)∊ℛ[x]: w(x) jest stopnia parzystego}
[x]≡ = [x3+2]≡ = [x55+x2]≡ = {w(x)∊ℛ[x]: w(x) jest stopnia nieparzystego}
11 sty 12:08
ktoś: Okej już rozumiem. Dzięki
11 sty 12:15
ktoś: Jeszcze jeden przykład jak można.
x,y ∊ Z
p = 1
x~py ⇔ 1|(x+y)
Relacja jest zwrotna, symetryczna i przechodnia
Z tego co mi się wydaję wszystkie liczby ∊Z mogą zostać wstawione
Więc klasę równoważności mogę zapisać jako:
[3] = {x∊Z}? / (ewentualnie [3] = {x∊Z: x∊Z} jeśli to coś zmienia)
11 sty 12:22
Pytający:
{x∊Z} jest ok, {x∊Z: x∊Z} to pleonazm, masło maślane. Poza tym raczej ok, dziwacznie jest
zapisana sama relacja. Nie było może zapisane x~py ⇔ p|(x+y) ? Bo z zapisu x~py ⇔ 1|(x+y)
wynika, jakby p nie miało żadnego wpływu na relację ~p.
Tak czy siak [3]~1={x∊ℤ} jest ok.
11 sty 12:48
ktoś: Sam przykład w całości brzmi
dla x,y ∊ Z i dla p∊N, x∼p y⇔p|x+y. Rozważ (i)p=1,(ii)p=2(iii)p>2.
Więc chyba tak jak piszesz gdy za p podstawiam w (i) jedynkę to nie daję ~p tylko samo ~
11 sty 12:54
ktoś: dla A, B ⊆ Z, A ~ B ⇔ A ÷ B jest skończonym zbiorem
Zwrotność nie jest spełniona prawda? A ÷ A = A, a A może być zbiorem nieskończonym?
11 sty 13:01
Pytający:
Nie samo ~, tylko ~1.
÷ to różnica symetryczna czy co?
11 sty 13:20
ktoś: Tak to różnica symetryczna. Czasem chyba oznacza się to przez Δ
11 sty 13:23
Pytający:
To przecież A÷A =∅.
11 sty 13:24
ktoś: Prawda

. Nie wiem jak to pomyliło mi się z AnB
11 sty 13:25
ktoś: Co do przechodności w tej relacji to nie jest prawdziwa zgadza się?
11 sty 14:26
Basia: prawda, ale mówi się normalnie "relacja nie jest przechodnia"
11 sty 15:09
ktoś: Okej. Studiuje po angielsku, więc co do nazewnictwa to czasem nie wiem jak coś po polsku w
matematyce się zwie i muszę "guglować"
11 sty 15:11
Basia: w porządku, nie ma problemu

akurat tu po polsku jest prosto i łatwo, więc warto zapamiętać
11 sty 15:14
ktoś: Klasa relacji
(x,y), (z,t) ∊ R
2, (x,y)~(z,t) ⇔ max(x,y) = max(z,t)
To będzie
[(1,1)] = {(x,y)∊R
2: (x,y)~(1,1)} = {(x,y)∊R
2}
Wydaję mi się, że już rozumiem pojęcie klasy równoważności, ale jeszcze się upewnię
11 sty 15:16
11 sty 15:26
Basia: to jest definicja klasy równoważności (klasy abstrakcji)
a potrafisz teraz dokładniej opisać tę klasę równoważności?
11 sty 15:29
ktoś: [(1,1)] = {(x,y)∊R2: (x,y)~(1,1)} = {(x,y): max(x,y) = max(1,1)} = {(x,y): (x=1 ⋀ y<=1) v (x<=1
⋀ y=1)} hm?
11 sty 15:34
Basia: tak, bardzo dobrze

można też tak (to tylko inny zapis):
{(1,y): y∊R ∧ y≤1}∪{(x,1): x∊R ∧ x≤1}
11 sty 15:40
Adamm: w mojej szkole, oznacza się
st. 0 = −∞
i teraz czy −∞ jest parzyste, czy nieparzyste?
11 sty 16:22
Basia: nie rozumiem tego zapisu; co znaczy st.0 = −∞ ?
11 sty 16:45
ktoś: Chyba Adamm post pomylił

Mam jeszcze przykładziki dwa, które mi problem sprawiają.
dla A, B ⊆ N, A ∼ B ⇔ istnieje taka bijekcja f : A → B
Zwrotnosc: istnieje chociażby jak *1 tak?
Symetryczność: Jeśli zamienimy jeden zbior w drugi to na pewno sie da go z powrotem zamienic?
Przechodnosc: Tutaj wydaje mi sie ze jesli zbior A zamienie w B(przez *3), a B moge zamienic w
C(przez *6), to na pewno przykładowo moge zamieinc zbior A w C mnozac przez 18. Dobrze mysle?
A = {1,1,1}
B = {3,3,3}
C = {18,18,18}
I pasuje prawda

?
I teraz klasa rownowaznosci to to samo co robilismy wczesniej
[{3,3,3}] = {(A⊆N: A~{3,3,3}} = i w sumie to zauważyłem teraz, że nie wiem jak to dalej
zapisać
11 sty 17:28
Adamm: st. 0 − stopień wielomianu zerowego
nie, nic nie pomyliłem
11 sty 17:54
Basia: no a dlaczego ten st.0 = − ∞ ?
11 sty 17:57
ktoś: Ahh.. ,już widzę o co ci chodziło. To ja osobiście z takim oznaczeniem się nie spotkałem
11 sty 17:58
Basia: Twoje A,B,C to multizbiory; odpuścilabym
A,B,C⊂N
[A] = {B⊂N: moc(A) = moc(B)}
ludzkim językiem: zbiory są w relacji jeżeli są równoliczne
czyli trzy elementowy jest w relacji z każdym innym trzy elementowym
przeliczalny nieskończony(czyli o mocy alef0) jest w relacji z każdym innym o mocy alef0
11 sty 18:02
Pytający:
Adamm, słuszna uwaga, zapis:
[x2]≡ = {w(x)∊ℛ[x]: (w(x) jest stopnia parzystego) ⋁ w(x)=0}
powinien rozwiązać problem, jeśli zakłada się, że stopień wielomianu zerowego jest nieokreślony
czy równy −∞.
11 sty 18:15
ktoś: Dla k,n ∊ N
+, k~n ⇔ ( ∀
p∊P p|k ⇔ p|n), gdzie P jest zbiorem wszystkich liczb
nieparzystych. Udowodnij, że ~ jest relacją równoważności w N
+. Znajdź klasy równoważności
[9]
~ i [6]
~
Udowodnić udowodniłem, ale znowu te klasy

Czy dla 9 będą w (∀
p∊P p|k ⇔ p|9) oba p|k i p|n fałszywe bo chodzi o to że dla każdego p, a
dla każdego nie będą?
11 sty 18:59
Basia:
jeżeli dobrze zrozumiałam to
[9] = {9k: k∊N+}
[6] = {3k: k∊N+}
[9]⊂[6]
n~9 ⇔ 3|n ∧ 9|n ⇔ 9|n ⇔ n=9k
n~6 ⇔ 3|n ⇔ n=3k
11 sty 19:06
Basia: oczywiście 1 też jest liczbą nieparzystą i "lege artis" należałoby napisać
n~9 ⇔ 1|n ∧ 3|n ∧ 9|n
11 sty 19:08
ktoś: Na ten moment nie rozumiem, ale może kilkanaście minut się popatrze i zrozumiem
11 sty 19:14
Adamm: jeśli
[6]⊂[9] to czy aby na pewno jest to relacja równoważności?
11 sty 19:21
Adamm: odwrotnie
11 sty 19:21
Basia: to nie jest dobrze; poprawię za chwilę
11 sty 19:22
Pytający:
(p⇔q) to zdanie prawdziwe dla p=q

(bez względu czy p=q=0, czy p=q=1)
W relacji ~ z 9 będzie każda liczba ∊ℕ
+, której zbiór dzielników nieparzystych jest taki sam
jak tej 9, czyli {1,3,9}.
Zatem:
[9]
~= {9*2
k: k∊ℕ∪{0}} // przykładowo 27 nie jest w relacji z 9, bo 27∊P i jest dzielnikiem
27, ale nie jest dzielnikiem 9.
11 sty 19:22
Adamm: [6] to zbiór liczb 3*2n
a [9] to zbiór liczb 9*2n
11 sty 19:23
Basia:
n~9 ⇔ 1|n ∧ 3|n ∧ 9|n ∧ każdy nieparzysty dzielnik n jest dzielnikiem 9
czyli n muszą być wielokrotnościami liczby 9, ale tylko parzystymi (poza samą liczbą 9)
[9] = {9}∪{2k*9: k∊N+} = {9}∪{18k: k∊N+}
n~6 ⇔ 1|n ∧ 3|n ∧ każdy nieparzysty dzielnik n jest dzielnikiem 6
czyli n muszą być wielokrotnościami liczby 3, ale tylko parzystymi
[6] = {2k*6: k∊N+} = {12k: k∊N+}
11 sty 19:28
Basia: przy 6 jeszcze ∪{3}
11 sty 19:30
Basia: i nie 2k*6 tylko 2k*3 =6k
11 sty 19:31
Basia: [6]={3}∪{6k: k∊N+}
11 sty 19:31
Adamm: no widzisz Basiu
k=3
2*3*6 − czy to jest w relacji z 9?
no nie
11 sty 19:33
Adamm: z 6*
11 sty 19:33
Basia:
oczywiście znów sobie źle przepisałam ⇒ zamiast ⇔
i głupoty wyszły
11 sty 19:34
Basia: o czym innym myślę, a co innego piszę
wielokrotnościami parzystymi niepodzielnymi przez żadną liczbę nieparzystą
oczywiście masz rację to są liczby postaci 2n
11 sty 19:37
ktoś: Okej dzięki wszystkim. Teraz na pewno zrozumiem
11 sty 19:41
Pytający:
Basiu, każdemu się zdarza.

I
Adamm, tak teraz patrzę odnośnie tego wielomianu zerowego i mój pierwotny zapis jak
najbardziej był ok (a na pewno lepszy, niż po poprawce). Przecież iloczyn wielomianu zerowego
przez dowolny wielomian to wciąż wielomian zerowy, a zatem jakkolwiek byśmy go nie
klasyfikowali ze względu na parzystość (parzysty/nieparzysty) znajdzie się w odpowiedniej
klasie abstrakcji. A jeśli jego parzystość jest nieokreślona, to oczywiście w żadnej klasie
abstrakcji go nie będzie, bo do relacji nie należy wtedy żadna para, której elementem jest
wielomian zerowy.
Ktoś, proszę bardzo.
11 sty 19:49
ktoś: Jak w dla [9]~= {9*2k: k∊ℕ∪0} to dla [6] będzie to samo czyli w postaci
[6]~= {6*2k: k∊ℕ∪{0} prawda?
11 sty 20:15
Pytający:
Ano nieprawda, przecież 3 też ma dzielniki nieparzyste {1,3}. Adamm podał dobre odpowiedzi.
Generalnie:
[x]~ = {x*2k−n: k∊ℕ∪{0} ∧ (n = liczba wystąpień 2 w rozkładzie x na czynniki pierwsze)}.
11 sty 23:33