Relacja równoważności
ktoś: Czy relacja
x~y ⇔ nwd(x,y) > 1
Gdzie x,y ∊ N oraz x,y > 1
Jest relacją równoważności?
Zwrotność i symetryczność jest oczywista ale co do przechodności to nie wiem jak za bardzo to
pokazać
10 sty 23:38
Qulka: 15~6 i 6~8 ale 15~8 nie
10 sty 23:41
Adamm: xRy, yRz
pytamy czy xRz
(x, y)>1, (y, z)>1
x=2, y=6, z=3
to x nie jest w relacji z z
10 sty 23:41
Basia:
bo się nie da; relacja nie jest przechodnia
2~6 ∧ 6~9 ale 2 nie jest w relacji z 9
10 sty 23:41
ktoś: Okej zrozumiane. Dzieki
10 sty 23:47