Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y zachodzi nierówność
Lillit: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y zachodzi nierówność:
mam w podpowiedzi, żeby nałożyć logarytm, a później robić z lagrange.
O co chodzi z nałożeniem logarytmu?
10 sty 23:35
Mila:
| | x2+1 | |
ln( |
| )≤ln(e|x−y|)⇔ |
| | y2+1 | |
ln(x
2+1)−ln(y
2+1)≤|x−y|
dalej sama
10 sty 23:38
Lillit: 
można tak? Dobra już to rozpisuję.
11 sty 00:18
Lillit: ok mam.
Skoro
ln(x
2+1) − ln(y
2+1) ≤ |x−y|
to
| ln(x2+1) − ln(y2+1) | |
| ≤ 1 |
| |x−y| | |
przyjmijmy f(x) = ln(x
2+1)
Zatem dla c∊ [x,y]
| ln(x2+1) − ln(y2+1) | | 2c | |
| = |
| |
| |x−y| | | c2+1 | |
Czyli
co po przekształceniu daje nam (c−1)
2 ≥ 0
co jest prawdą dla dowolnego c∊R
coś takiego? Ogólnie w takim razie łatwe, tylko nie wiedziałam, że można sobie tak po prostu
nałożyć logarytm naturalny
11 sty 00:26
Adamm: prawie dobrze
1. x=y to nie można podzielić przez |x−y|
2. x może być większe niż y, więc nie można pisać c∊[x, y]
3. nie zapominaj o komentarzu że przekształcenia były równoważne itd.
11 sty 02:01
Lillit: ok powinnam jeszcze dopisać że x>y i w sumie przedział to powinien być [y,x] bardziej a nie
[x,y]. Jasne.
11 sty 02:08