całka
Madzik: Oblicz całkę
∫sin3x dx
Może ktoś mi pomóc z wynikiem? Nie do końca wiem, czy dobrze to rozwiązuję
10 sty 23:16
Basia:
∫sin3xdx = ∫sinx*sin2xdx = ∫sinx(1−cos2x)dx
t = cosx
dt = −sinxdx
sinxdx = −dt
= −∫(1−t2)dt = ................
dokończysz już chyba
10 sty 23:29
Adamm: inny sposób
| | eix−e−ix | | −sin(3x)+3sin(x) | |
sin3x=( |
| )3= |
| |
| | 2i | | 4 | |
| | −sin(3x)+3sin(x) | |
∫ |
| dx = ... |
| | 4 | |
10 sty 23:37
Mariusz:
∫sin(x)sin
2(x)dx=−cos(x)sin
2(x)+2∫cos(x)sin(x)cos(x)dx
∫sin
3(x)dx=−cos(x)sin
2(x)+2∫sin(x)cos
2(x)dx
∫sin
3(x)dx=−cos(x)sin
2(x)+2∫sin(x)(1−sin
2(x))dx
∫sin
3(x)dx=−cos(x)sin
2(x)+2∫sin(x)dx−2∫sin
3(x)dx
3∫sin
3(x)dx=−cos(x)sin
2(x)+2∫sin(x)dx
| | 1 | |
∫sin3(x)dx=− |
| (cos(x)sin2(x)+2cos(x))+C |
| | 3 | |
11 sty 02:42