asymptoty
Misiek: Heja, znów asymptoty. Tym razem coś zrobiłem, ale nie wiem czy dobrze

f(x)=(x−2)*e
1/(x−2)
Dziedziną jest R\{2}
Wychodzi as. pionowa prawostronna.
Jeżeli chodzi o ukośne:
x→+
∞
Więc prawostronna ukośna nie istnieje.
Lewostronnej nie potrafię od samego początku tj od liczenia wspołczynnika a.
Pomożecie

?
10 sty 22:23
Misiek: Pomyłka


Zaraz dodam jeszcze raz rozwiązania!
10 sty 22:26
Basia:
jakim cudem? przy x→±
∞
| | 2 | |
a=(1− |
| )*e1/(x−2) →(1−0)*e0 = 1 |
| | x | |
10 sty 22:26
Misiek: Pionowa tak jak pisałem.
Ukośne:
x→+/−
∞
Natomiast nie wiem jak sobie poradzić z lim(f(x)−ax) gdzie wychodzi symbol
∞−
∞. Można prosić o
szczegółowe obliczenia?
10 sty 22:34
Misiek: Dokładnie tak Basiu! Przepisałem nie to co trzeba i wynik się nie zgodził.
Potrzbuje pomocy z tym co napsiałem o 22;34 jeszcze
10 sty 22:34
Basia:
b = (x−2)*e
1/(x−2) − x = x*e
1/(x−2) − 2*e
1/(x−2) − x =
x(e
1/(x−2)−1) − 2*e
1/(x−2)
przy x→±
∞
2*e
1/(x−2)→e
0=1
natomiast granicę pierwszego liczyć z de l'Hospitala
| | e1/(x−2)−1 | | | |
x(e1/(x−2)−1)= |
| → |
| = |
| | | | | |
| x2 | | 1 | |
| *e1/(x−2) = |
| *e1/(x−2) → 1*e0 = 1 |
| x2−4x+4 | | 1−(4/x)+(4/x2 | |
czyli b=1−1=0
10 sty 22:47
Misiek: Dziękuje Ci Basiu bardzo


Wszystko zaczynam coraz lepiej rozumiec

!
10 sty 22:56