rachunek różniczkowy granica
nahh: | | 1 | | 1 | |
Granica limx−>0 ( |
| − |
| ) jest równa: |
| | x | | x2 | |
a. −
∞
b.0
c. 1
d.
∞.
poprawna odpowiedź to a, ale mi wychodzi 0
10 sty 22:17
Qulka: a jak liczysz?
10 sty 22:19
10 sty 22:23
nahh: sprowadziłam do wspólnego mianownika i wyciągnęłam x2 przed nawias
10 sty 22:24
nahh: Basia, czemu tak?
10 sty 22:24
Basia:
x→0 to x−1→0−1=−1 a x2 → 02=0+ czyli zawsze do 0 przez wartości dodatnie
10 sty 22:28
Basia: wspólnym mianownikiem x i x
2 jest x
2
| 1 | | 1 | | 1*x | | 1 | | x | | 1 | | x−1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| x | | x2 | | x*x | | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
10 sty 22:31