Dyskretna
Marta: Hejka
Mam ktoś z Was pomysł jak to zadanie zrobić?
NWD(199816,199819)
Dzieliłam tą pierwsza liczbę przez 2 ,aż doszłam do 24977 i teraz nie wiem co dalej.
10 sty 22:05
Qulka: i dalej aż do 1
10 sty 22:08
PW: Przepraszam, jeżeli chcesz obliczyć największy wspólny dzielnik, to po dzielisz przez 2? Druga
liczba jest nieparzysta. Chyba że źle rozumiem zadanie. Co oznaczają te odstępy po 1998 w
zapisach obu liczb?
10 sty 22:13
Qulka: algorytm euklidesa
199819=1•199816 + 3
199816= 66605•3+1
10 sty 22:14
Satan: I dzielisz. Jeśli nie ma dzielników − tyle, rozkładasz drugą liczbę.
10 sty 22:14
Adamm: NWD(199816,199819)=NWD(199816, 3)
pozostało sprawdzić czy 3|199816
1+9+9+8+1+6=34 − co nie jest podzielne przez 3
NWD(199816,199819)=1
10 sty 22:17
Mila:
NWD(199819−199816, 199816)=NWD(199816,3)=
=NWD(199816−3*6605,3)=NWD(1,3)=NWD(3−1,1)=NWD(2,1)=NWD(1,1)=1
10 sty 23:06
Mila:
Nie widziałam wcześniejszych wpisów, bo oglądałam film

a ikonka była otworzona na zadaniu.
10 sty 23:09
Marta: Dziękuje za pomoc
10 sty 23:19