.
de L' Hospital: Korzystając z reguły de L' Hospital'a obliczyć granicę:
limx→+∞ (√x−lnx)
próbowałem robić tak, żeby dać √x do mianownika, ale wychodziłem na podobną granice. Myślałem
1
też nad zamianą lnx na
ale tez nic. jakiś pomysł chociaż jak zacząć, a dalej
logxe
zrobię sam
10 sty 22:02
Basia:
lnx
√x−lnx = √x(1−
)
√x
lnx
1
x
1
2
→
=
*2√x =
→0
√x
1
2√x
x
√x
stąd
lnx
√x−lnx = √x(1−
)→+∞(1−0)=+∞*1 = +∞
√x
10 sty 22:21
de L' Hospital: Racja, tak nie pomyślałmem. Usilnie próbowałem przy 1 mianowniku. Dzięki wielkie