Matematyka dyskretna
Kamil: Cześć
Wie ktoś może jak rozwiązać to zadanie.Jeśli można by było to rozwiązać z małym tłumaczeniem
to byłbym wdzięczny.
W pierścieniu z8 rozwiąż równanie a) 3*x = 1 b) 3*x = 2
10 sty 22:01
Maciek: x=3
10 sty 22:04
Kamil: a jak to zrobiłeś?
10 sty 22:07
Janek191:
b) x = 6
10 sty 22:47
Basia:
3x=1 (mod8)
3x = 8k+1
8k+1 jest podzielne przez 3 dla k=1 (nie tylko, ale to wystarczy)
czyli
3x=9
x=3
3=3 (mod 8)
3x=2 (mod8)
3x = 8*k+2 pierwsze dobre k=2
3x=18
x=6
6 = 6 (mod8)
10 sty 22:52
Adamm: a)
3x=1
3x≡1 (mod 8) (i dalej też mod 8)
3x≡9
x≡3
czyli
x=3
b)
3x=2
3x≡2 (mod 8) (itd.)
3x≡18
x≡6
x=6
10 sty 22:55
Kamil: Dziękuje za pomoc
10 sty 23:19