matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dla jakiej wartości parametru ,,a" szereg jest zbieżny
Matt:
2−2*3
a
∑
∞
(
)
n
1+3
a
n=0 Dla jakiej wartości parametru ,,a" szereg jest zbieżny, oblicz sumę dla zadanej wartości ,,a" = log z 2 przy podstawie 3
10 sty 21:37
Basia:
2−2*3
a
to jest szereg geometryczny ∑b
n
gdzie b=
1+3
a
warunek konieczny i wystarczający
2−2*3
a
−1<
<1
1+3
a
−1−3
a
< 2−2*3
a
< 1+3
a
−1−3
a
<2−2*3
a
−3
a
<3 spełnione dla dowolnego a 2−2*3
a
<1+3
a
−3*3
a
<−1
1
3
a
>
3
1
a>log
3
3
dla a=log
3
2
2−2*2
1
b =
= −
1+2
3
1
1
a
1
= −
q=−
3
3
a
1
−1/3
1
3
1
S =
=
= −
*
= −
1−q
1+(1/3)
3
4
4
10 sty 21:53
Matt:
a > log 1/3 przy podstawie 3, czy mógłbym spytać jak to powstało z 3
a
> 1/3?
10 sty 22:15
Qulka:
od słów definicja logarytmu
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
10 sty 22:20