ile jest
123: Ile jest nieparzystych liczb naturalnych 3 cyfrowych w których co najmniej jedna cyfra jest
dziewiątką.
Interesuje mnie jakiś szybszy sposób niż sprawdzenie po kolei ile może tego byc
10 sty 20:46
Qulka: przez przeciwne..że wcale nie ma 9
10 sty 20:57
Basia:
trzy dziewiątki
999 − jedna możliwość
dwie dziewiątki
99x x=1,3,5,7 cztery możliwości
9x9 x dowolne dziesięć możliwości
x99 x≠0 dziewięć możliwości
jedna dziewiątka
xy9 x≠0 y−dowolne 9*10
x9y x≠0 y=1,3,5,7 9*4
9xy x−dowolne y=1,3,5,7 10*4
razem: 1+4+10+9+90+36+40= .....
a jest jeszcze szybszy sposób
10 sty 21:04
123: Z pewnością szybciej
10 sty 21:04
123: dzięki basia
10 sty 21:05
Basia: oj nie; tam wyżej się pomyliłam
lepiej tak
wszystkich liczb trzycyfrowych jest 999−99=900
czyli nieparzystych jest 450
nieparzyste bez żadnej 9
xyz x=1,2,3...,8 y=0,1,....8 z=1,3,5,7
czyli 8*9*4=72*4=288
450−288 = .....
10 sty 21:10
Basia: Poprawiam
trzy dziewiątki 999 − jedna możliwość
dwie dziewiątki
99x x=1,3,5,7 cztery możliwości
9x9 x dowolne, ale ≠9 dziewięć możliwości
x99 x≠0 i x≠9 osiem możliwości
jedna dziewiątka
xy9 x≠0,9 y−dowolne,≠9 8*9
x9y x≠0,9 y=1,3,5,7 8*4
9xy x−dowolne,≠9 y=1,3,5,7 9*4
razem: 1+4+9+8+72+32+36= .....
10 sty 21:14