Przekształcenia wykresów funkcji
matematykamojapasja: O jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji f(x)=22 aby otrzymać wykres funkcji g gdy:
a) g(x)=2x2+2x
b) g(x)=2x2+4x−2
W a) wyszło mi [−1/2 , −1/2], w b) [−1 , −1]
Błagam niech ktoś sprawdzi czy to jest dobrze
I mam problem z tym zadaniem:
Wykres funkcji g otrzymano przez przesuniecie wykresu f(x)=−x2 o wektor u. Podaj wzór
funkcji h, którą otrzymujemy w wyniku przesunięcia wykresu funkcji f o wektor −2u.
g(x)=−x2−x
10 sty 20:43
PW: Funkcja f jest zdefiniowana jakim wzorem? Bo na pewno nie f(x)=22.
10 sty 20:48
Basia:
f(x)=2x2 Wf(0;0)
g(x)=2x2+2x Wg(−1/2;−1/2) dobrze
h(x)=2x2+4x−2 Wh(−1;−4) źle tu masz wektor [−2;−4]
10 sty 20:51
matematykamojapasja: Do tego pierwszego 2x2
10 sty 20:52
Basia:
f(x) = −x2 Wf(0,0)
g(x) = −x2−x Wg(−1/2;1/2)
u=[−1/2;1/2]
−2u=[1;−1]
h(x) = −(x−1)2−1 = −(x2−2x+1)−1 = −x2+2x−2
10 sty 20:55
matematykamojapasja: Dziękuję <3
10 sty 20:59