Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5} losujemy bez zwracania kolejno dwie cyfry
martynkawwa: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5} losujemy bez zwracania kolejno dwie cyfry i tworzymy liczbę
dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) utworzona liczba jest parzysta,
b) utworzona liczba jest podzielna przez 3,
c) co najmniej jedna z cyfr tej liczby jest pierwsza,
d) różnica cyfr tej liczby jest podzielna przez 2
10 sty 20:37
PW: Możliwych do utworzenia liczb jest raptem 5.4=20. Każda możliwość jest jednakowo
prawdopodobna. Myślę, że nie ma co się lenić − po prostu wypisać odpowiednia zdarzenia (zbiory
liczb) dla każdego z zadań.
10 sty 20:46
martynkawwa: mogłabym cię prosić byś to rozwiązał?
10 sty 20:51
Qulka:
a) 8/20
b) 8/20
c) 18/20
d) 8/20
10 sty 20:51
PW: a) Zdarzenie A − "utworzona liczba jest parzysta":
A={12, 32, 42, 52, 14, 24, 34, 54}
i liczymy palcem:
|A| = 8.
Wszystkie w ten sposób.
10 sty 22:01