Przedyskutuj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m.
Matt: Przedyskutuj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m.
y=x+m
|x|+y=x−1
Zgubiłem się pomocy, wytłumaczcie proszę
10 sty 20:28
Basia:
y=x+m
|x|+x+m = x−1
|x|= −m−1
dla −m−1>0 czyli dla m<−1 masz dwa rozwiązania: x=−m−1 i x=m+1
dla −m−1=0 czyli dla m=1 masz jedno rozwiązanie x=−
dla −m−1<0 czyli dla m>−1 równanie nie ma rozwiązania
10 sty 20:36
Qulka:

dla m>−1 0 rozwiązań
dla m=−1 1 rozwiązanie
dla m<−1 2 roazwiązania
10 sty 20:39