ciag zbiezny
5-latek: Wykazac z e ciag
| | x0 | | x1 | | x2 | |
x1= |
| , x2= |
| , x3= |
| ...... xn= |
| | a+x0 | | a+x1 | | a+x2 | |
jest zbiezny dla a>1 , x+0>0
10 sty 20:08
5-latek: x0>1 ma byc
10 sty 20:10
5-latek: x0>0 (teraz dobrze
10 sty 20:10
Basia: ciąg jest malejący i ograniczony z dołu więc musi być zbieżny
| | x0 | | + | |
x001, a>1 ⇒ x1= |
| = |
| >0 itd. |
| | a+x0 | | + | |
mamy więc ciąg ograniczony z dołu bo ∀
n x
n>0
bo dzielimy a+x
n>1 i x
n>0
10 sty 20:32
5-latek: I to jest wlasnie dla mnie niepojete
jak ciag malejacy moze byc ograniczony z dolu
tak samo jak ciag rosnacy ograniczony z gory ?
10 sty 20:37
karty do gry : a widziałeś kiedyś ciąg an = 1/n ?
10 sty 20:39
5-latek: Oczywiscie ze tak
10 sty 20:40
karty do gry : a
n > 0, więc jest jest ograniczony z dołu.
Jest on również malejący :
n < n + 1
a
n > a
n + 1
10 sty 20:41
Qulka: witaj
5−latku
10 sty 20:44
Basia: jeszcze prościej:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
kolejne wyrazy to: 1, |
| , |
| , |
| , |
| ,................... |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
maleje? maleje
| | 1 | |
jest ograniczony z dołu? jest bo |
| >0 |
| | n | |
10 sty 20:45
5-latek: tak jest malejacy ten ciag
natomiast moje rozumowanie jest takie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1, |
| , |
| , |
| ...... itd |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
wiec wedlug mnie on jest ograniczony z gory przez 1 a z dolu nie .
No chyba ze sie bardzo myle .
10 sty 20:47
Qulka:

z dołu ograniczony przez 0
10 sty 20:49
5-latek: Czyli ten ciag jest ograniczony z dolu przez 0?
10 sty 20:49
Qulka: ogranicznik nie musi należeć do zbioru
10 sty 20:49
5-latek: Bo mam znowu taki ciag
| | 1 | | 1 | | 1 | |
xn= |
| + |
| +.... |
| |
| | 5+1 | | 52+1 | | 5n+1 | |
Piszse ze jest rosnacy i ograniczony z gory
No nie moge zrozumiec
10 sty 20:53
Qulka: rosnący bo ciągle dodajesz coś kolejnego
ograniczony bo dodajesz coraz mniej i mniej .. aż prawie równo zero więc nie przeskoczy
granicy
10 sty 20:55
5-latek: No rosnacy to widac bo
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2= |
| + |
| >x1= |
| |
| | 5+1 | | 52+1 | | 5+1 | |
10 sty 20:55
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
xn= |
| + |
| + |
| +... |
| < |
| + |
| +... |
| |
| | 5+1 | | 52+1 | | 53+1 | | 5n+1 | | 5 | | 52 | | 5n | |
To rozumiem bo mniejszy mianownik wiekszy ulamek
| | 1/5−1/5n+1 | |
= |
| to rozumiem bo wzor na sume n pocztkowych wyrazow ciagu |
| | 1−1/5 | |
geometryvcznego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dalej |
| (1− |
| n}< |
| to do wyjasnienia skad |
| | 4 | | 5 | | 4 | |
wiec mamy granice
10 sty 21:07
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
dalej = |
| (1− |
| )< |
| |
| | 4 | | 5n | | 4 | |
10 sty 21:12
iteRacj@:
| | 1 | | 1 | |
czy to w tym ciągu jest taki zapis |
| czy |
| ? |
| | (5n)+1 | | 5(n+1) | |
10 sty 22:44
Adamm: większej różnicy nie ma
10 sty 22:50
Adamm: 5n+1 pewnie 5−latek się pomylił, bo w gdyby tak było, to ograniczanie ciągu
xn szeregiem geometrycznym byłoby zbędne, bo on sam by nim był
10 sty 22:52
5-latek: Pomylilem sie
10 sty 23:16