matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieznosc i ograniczonosc ciagow
5-latek:
dane sa ciagi o wyrazach ogolnych
5n
2
a) x
n
=
n
2
+3
2n
b) y
n
= (−1)
n
sin n
n+1
c) z
n
= n cos πn Wskazac ktore z tych ciagow sa ograniczone a ktore nie sa ograniczone
10 sty 19:52
Janek191:
5
a) x
n
=
3
1 +
n
2
5
x
1
=
4
więc
5
≤ x
n
< 5
4
10 sty 23:01
5-latek:
dzieki
Janek191
Pozdrawiam
10 sty 23:18
Basia:
ad.b
2
y
n
= (−1)
n
*
*sinn
1+
1
n
0graniczony z dołu i z góry
2
2
|y
n
| =
*|sin(n)| ≤
≤2
1+
1
n
1+
1
n
czyli z dołu ograniczony przez −2, z góry przez 2 ad.c z
n
= n*cos(nπ) nieograniczony z
2k
=n*cos(2kπ) = n→+
∞
z
2k+1
=(n+1)*cos((2k+1)π) = −(n+1) = −n−1→−
∞
10 sty 23:27
5-latek:
Dziekuje Ci
Basiu
Juz jutro to rozkimam .
10 sty 23:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick