matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz zbiór wart funkcji
:):
|x|
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=
dla x∊R\{0}. Wyznacz zbiór wartości funkcji
x
f.
3 lut 19:29
Basia:
x dla x≥0 |x| = −x dla x<0 stąd
x
=1 dla x>0
x
|x|
f(x) =
=
x
−x
= −1 dla x<0
x
ZW = {−1;1}
3 lut 19:32
paziówna:
skorzystaj z: { x dla x≥0 f(x) = { { −x dla x<0
3 lut 19:34