Pole części figury ograniczonej krzywą
Jakoob: Obliczyć pole części figury ograniczonej krzywą (x
2+y
2)
3=4a
2x
2y
2 leżącej wewnątrz okręgu
Sprowadziłem do postaci biegunowej i mam równania r=asin2α i r=−asin2α. Dalej nie wiem jak
ruszyć. Nie wiem też jaką całkę liczyć żeby mieć konkretny obszar ograniczony przez okrąg i
krzywą.
10 sty 19:39
jc: Przyjmij a=1, a na koniec pomóż wynik przez a2.
Punkty przecięcia krzywych sin 2t = 1/√2.
A najlepiej zrób rysunek.
10 sty 20:04
jc:
szukane pole = a2[π/4 + 8 ∫0π/8 dt ∫0sin 2t r dr] = ...
10 sty 20:26