10 sty 19:35
jc: Funkcja malejąca na przedziale (−2,
∞) oraz na przedziale (−
∞,−2)
Funkcja nie jest monotoniczna na sumie wymienionych przedziałów
10 sty 19:42
kochanus_niepospolitus:
funkcja f(x) nie jest malejąca ... jest ona malejąca PRZEDZIAŁAMI.
10 sty 19:43
kochanus_niepospolitus:
Twoja ostatnia nierówność, czyli:
| x2−x1 | |
| > 0 jest nieprawdziwa |
| (x1+2)(x2+2) | |
10 sty 19:44
mariusz: dzieki teraz mi zostal problem zapisania tego w miare seksownie
10 sty 20:06
mariusz: A może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego akurat przy założeniach x1<x2
f(x1)−f(x2)>0 to funkcja jest malejąca, a gdy jest f(x1)−f(x2)<0 to rosnąca?
10 sty 20:50
Qulka: ta wcześniej jest większa niż ta później czyli f(x1)−f(x2)>0 czyli malejący
10 sty 20:53
PW: To jest, k…, definicja.
10 sty 20:54
mariusz: Dobra spokojnie juz wiem

sprawdziłem sobie na przykładzie
10 sty 21:00
10 sty 21:14
Basia: nieprawda, zapis nie jest poprawny
10 sty 21:16
mariusz: ehhh... to co jest niepoprawne w tym zapisie?
10 sty 21:17
5-latek: post 19 : 42
10 sty 21:18
Basia:
poprawny jest zapis
∀x1,x2∊(−∞;−2)(x1<x2⇒ f(x1)>f(x2))
∀x1,x2∊(−2,+∞)(x1<x2⇒ f(x1)>f(x2))
rzecz polega na ty, że x1,x2∊(−∞;−2) (obydwa) lub x1,x2∊(−2;+∞) (też obydwa)
natomiast zapis x1,x2∊(−∞;−2)∪(−2;+∞) pozwala na wybranie ich z różnych przedziałów
np. x1=−3 i x2=−1 a wtedy klapa
10 sty 21:22
mariusz: A teraz to rozumiem. 2h na jeden przykład. Dobry czas

#przegryw
10 sty 21:25
mariusz: Dzięki
10 sty 21:26
mariusz: o jeszcze coś

Czy na poczatku zadania musze zapisać, że x∊R?
Ps. Co Was motywuje do pomagania w rozwiazywaniu zadań?
10 sty 21:39
PW: Za innych nie odpowiem. Nudzę się na emeryturze,a pomaganie pozwala utrzymać resztki
niegdysiejszej wiedzy. Dziadzio Darwin powiadał, że narządy nieużywane zanikają
10 sty 21:53
kochanus_niepospolitus:
nawet nie możesz napisać, że x∊R ... bo dla x=−2 ów funkcja jest nieokreślona
10 sty 22:30
mariusz: no tak

Tak to jest jak sie cale zycie robilo zadania schematami i bezmyślnie
10 sty 22:33
Qulka: mnie... chyba nałóg do rozwiązywania... zamiast kupowania krzyżówek mam forum
10 sty 22:33