oblicz sume liczb
123: Oblicz sume wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wylacznie za pomoca cyfr 1,2,3 wiedzac ze
cyfry moga sie powtarzac
10 sty 19:19
:):
S=5 994
10 sty 20:02
Pytający:
(100+10+1)(1+2+3)*32=5994
10 sty 20:03
Qulka:
111 211 311
112 212 itd
113 213
121 itd
122
123
131
132
133
−−−−−
1098 +1998 + 2898 = 5994
10 sty 20:07
123: Pytający, czemu jest 32 a nie 33?
10 sty 20:24
Pytający:
1 jest cyfrą setek w 32 różnych liczbach, tak samo 2 i 3.
Analogicznie dla cyfr dziesiątek i jedności.
10 sty 20:30