wysiadanie z windy
andrzej : do windy zatrzymującej się na pięciu piętrach wsiadły trzy osoby. Możliwości na które te osoby
mogą opuścić windę na trzecim piętrze jest

?
10 sty 19:09
Qulka: 8
10 sty 20:21
andrzej : sądziłem ze jest ich 5 ale niestety w odpowiedziach nie ma takiej opcji 8 równieżtam nie
występuje
10 sty 21:55
Basia: wszystkie mają wysiąść na trzecim piętrze? to jedna możliwość
napisz poprawnie treść zadania
10 sty 21:59
Basia: gdyby mogły wysiadać dowolnie to mamy 3→5 czyli 53=125
każda na innym to 5*4*3=60
wydaje mi się jednak, że tam jest jakiś inny jeszcze warunek
10 sty 22:01
Basia: może "nie wcześniej niż na trzecim piętrze"
no to mamy do dyspozycji 3 piętra czyli 3→3 czyli 33=27
a jeżeli każda na innym to 3*2*1 = 6
10 sty 22:04
Qulka: jeśli wszystkie i kolejność nieistotna to 1
jeśli wszystkie i kolejność istotna to 6
jeśli dowolna liczba to 8
jeśli dowolna liczba i istotna kolejność to 16
10 sty 22:04
andrzej : treśc jest poprawna proszę mi wierzyc


! w sumie dlatego zwróciłem się o pomoc
10 sty 22:04
Qulka: mój opis gdy tylko na 3 piętrze
10 sty 22:05
Qulka: a jaka jest odpowiedź w odpowiedziach?
10 sty 22:06
PW: Źle przepisana treść zadania. Trzy osoby mogą wysiąść na trzecim piętrze w różnej kolejności:
(a,b,c), (a,c,b), (b,a,c), b,c,a), (c,a,b), (c,b,a),
możliwości jest 3!=6, ale wątpię, że jest to "takie podchwytliwe zadanie"
10 sty 22:07
andrzej : odpowiedzi to 6, 16. 24 , 120 , To jest zadanie zamknięte z testu maturalnego . Sądzę że treś
jest troszkę niefortunnie ułożona .
ta 6 niby najbardziej pasuje ale z treści to chyba nie wynika − co otym sądzicie
10 sty 22:09
andrzej : Treść zapisana jota w jotę prosze mi uwierzyć
10 sty 22:10
Qulka: wynika że 6 bo .. te osoby.. to zapewne znaczy wszystkie
10 sty 22:11
Basia: Troje ich jest.Wszyscy wysiadają na trzecim.
Grzecznie, po kolei to 3*2*1 (A,B,C) (A,C,B) (B,A,C) (B,C,A) (C,A,B) (C,B,A)
Dwie pchają się razem, jedna sama to 6 (A;B+C) (B+C,A) (B,A+C) (A+C,B) (C,A+B) (A+B,A)
Cała trójka przepycha się równocześnie to 1
no chyba, że jeszcze rozróżnimy kto się pcha po lewej,kto po prawej, a kto w środku
napisz jakie tam masz odpowiedzi
10 sty 22:13