proszę o pomoc
keep_it_pale: Całkując przez części obliczyć:
a) ∫x *exd
b) ∫ln xdx
c) ∫x *cos xdx
d)x2 *cos xdx
e) ∫ ex *sin xdx
f) x2 *ln xdx
g)∫ 3√x *ln xdx
h)∫ 2x *arctg xdx
i) ∫ xdx/cos2 x
j) ∫ ln(x2 + 1)dx
10 sty 19:03
jc: W (b) dopisz 1. W każdym przypadku próbuj raz jeden, raz drugi czynnik przedstawić
jako pochodną. Nieco inny jest przykład (e), ale ten lepiej liczyć bezpośrednio.
| | x | |
∫ |
| dx = ∫x (tg x)' dx = x tg x − ∫tg x dx = x tg x + ln |cos x| |
| | cos2x | |
itp.
10 sty 19:13
10 sty 20:19