Rownanie parametryczne plaszczyzny
MackoZBogdanca: Rownanie parametryczne plaszczyzny
Nie za bardzo wiem czy jest to dobrze zrobione
Napisac rownanie oglne i parametryczne , ktoa spelnia warunki:
Przechodzi przez punkt P(1,−2,0) i jest prostopadala do wektora n(0,−3,2)
Ax+By+Cz+D=0
−3y+2z+D=0
=>D=−6
Q: 3y−2z+6=0
Biore 2 punkty Q(0,−2,0) i R=(0,0,3)
u=RP=(1,−2,3)
v=QP=(1,0,0)
x=1+t+s
y=−2−2t
z=3t
Czy to jest dobrze?
10 sty 18:58
jc: Mała pomyłka. Nie trzeba tak kombinować.
Zwyczajnie rozwiązujesz równanie (z 3 niewiadomymi x,y,z).
3y−2z+6=0
x=s
y=2t−2
z=3t
10 sty 19:21
MackoZBogdanca: @jc Mogłbys pokazac na czym polega rozwiazywanie tego rownan? Bo nie za bardzo potrafie
przechodzic z ogolnej na parametryczna
10 sty 20:14
MackoZBogdanca: up
10 sty 21:15
Adamm: ogólna
0*(x−1)−3(y+2)+2z=0
−3y+2z−6=0
3y−2z+6=0
jak się rozwiązuje takie układy równań?
x+2y+3z=1
x+y=2
a jak rozwiązujesz taki układ? wprowadzasz parametr
tutaj tak samo
10 sty 21:40
Pytający:
I Twój sposób nie jest zły, tylko zrobiłeś błąd, bo:
RP=(1,−2,
−3), a tym samym:
To równanie tej samej płaszczyzny, która wyszła u
jc (podstaw k=−t, m=t+s−1).
10 sty 21:48
MackoZBogdanca: Super, dziekuje
10 sty 23:35