styczne
Maciek: | | 1 | | 5 | |
wyznacz wspólne styczne do paraboli f(x)= |
| x2 oraz okręgu x2+(y+ |
| )2=2 |
| | 2 | | 2 | |
10 sty 18:51
Basia:

f'(x)=x
czyli współczynnik kierunkowy stycznej w p−cie x
0 jest równy x
0
każda styczna go paraboli ma równanie
y=x
0*x+b
co wygodniej możemy zapisać tak
y= ax+b
k: 2ax−2y−a
2=0
no i teraz trzeba zbadać dla jakiej wartości parametru a będzie to także styczna do okregu
S(0;−
52) r=
√2
czyli
d(S,k) =
√2
U{|2a*0 − 2*(−5/2) − a
2|}{
√4a2+4 =
√2
|5−a
2|=2
√2*
√a2+1 /()
2
25−10a
2+a
4 = 8(a
2+1)
a
4−18a
2+17=0
Δ=18
2−4*1*17 = (2*9)
2 − 4*17 = 4(81−17) = 4*64
√Δ = 2*8=16
lub
a=±1 lub a=±
√17
| | 1 | | 1 | |
dla a=±1 b= −U{1}[2} i mamy styczne y=x− |
| i y=−x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 17 | | 17 | | 17 | |
dla a=±√17 b=− |
| i mamy styczne y=√17x− |
| i y=−√17x− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sprawdź czy się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam, ale chyba nie
10 sty 19:15
Mila:
Współczynniki a dobrze. Dwa razy liczyłam, bo miałam pomyłkę.
10 sty 19:39
Maciek: a kij z tym, na maturze nie będzie takich zadań, ta matura próbna miała nas tylko wystraszyć
10 sty 21:41
iteRacj@:
ładnie Maciek obu paniom podziekowałeś za to liczenie
10 sty 22:33
5-latek: Bo to jest gbur , albo udaje takiego by sie dowartosciowac
10 sty 23:25