Wierzchołek paraboli
Lolad: Wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f(x)=ax2 + 24x − 9 należy do prostej o
równaniu y=3. Znajdź miejsca zerowe funkcji f.
Jak wyznaczyć a?
3 lut 19:13
Basia:
y
w=3
Δ=24
2−4*a*(−9) = 576+36a
−576−36a=12a
−24a = 576
| | 576 | | 144 | | 72 | |
a = − |
| = − |
| = − |
| = −24 |
| | 24 | | 6 | | 3 | |
czyli
f(x) = −24x
2+24x−9
liczysz Δ i pierwiastki
3 lut 19:24
Lolad: Niestety ale w odpowiedziach jest napisane, że a = −12
3 lut 19:27
Lolad: Już znalazłem błąd. −576−36a=12a czyli 12a+36a = −576
3 lut 19:30
Basia:
Oczywiście masz rację.
3 lut 19:34