matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
:):
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −6 oraz 1. Oblicz wartość wyrażenia
3*f(94)
f(−24)
3 lut 19:09
Basia:
f(x) = a(x+6)(x−1) f(94) = a(94+6)(94−1) = 100*93*a f(−24) = a(−24+6)(−24−1) = a*(−18)*(−25) = 25*18*a
3*f(94)
3*100*93*a
4*93
2*93
=
=
=
= 2*31 = 62
f(−34)
25*18*a
6
3
3 lut 19:17