Stereometria
JacksX: Witam, mam problem z poniższymi zadaniami ze stereometrii. Proszę o pomoc poprzez narysowanie
rysunku i wytłumaczenie jak co liczyć, tak bym mógł popróbować sam z obliczeniami.
1. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna graniastosłupa o długości 12 tworzy z
podstawą kąt o mierze 45 stopni. Oblicz objętość oraz pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa.
2. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 7√2. Przekątna ściany
bocznej tworzy z podstawą kąt o mierze 60 stopni.
Oblicz:
a) pole powierzchni bocznej graniastosłupa
b) objętość graniastosłupa
c) długość przekątnej graniastosłupa.
3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w
którym długść podstawy ma 4 cm, a długość przekątnej graniastosłupa jest równa 2√13 cm.
4. Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny, w którym długość wysokości podstawy trójkąta
jest równa 4√2, a wysokość graniastosłupa stanowi 150% długości jego krawędzi podstawy.
Oblicz:
a) pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
b) objętość graniastosłupa
5. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie krawędzie są równej długości. Wiedząc, że
wysokość trójkąta pdstawy ma 7,5 cm długości, oblicz pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa.
6. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej o długości 10 tworzy z
podstawą kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej oraz objętość tego
graniastosłupa.
7. Podstawa graniastosłupa prostego jest rombem o przekątnych długości 4 i 12. Wysokość
graniastosłupa jest równa 3√2. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość graniastosłupa.
8. Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o długości 5√6 tworzy z
podstawą kąt o mierze 30 stopni. Oblicz:
a) pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
b) objętość graniastosłupa
9. Przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 14 cm, a wysokość
ostrosłupa jest równa 7√2 cm. Oblicz:
a) długości krawędzi podstawy i krawędzi bocznej
b) tangens kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
c) objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
Pozdrawiam.
10 sty 17:51
10 sty 17:58
Mila:

1) p=a
√2
2) ΔD'DB− Δprostokatny równoramienny.
Licz
10 sty 18:55
JacksX: sin45 = H/12
√2/2 = H/12 /*12
√2/2 * 12 = H
H = 6√2 cm
H2 + p2 = d2
(6√2)2 + p2 = 122
72 + p2 = 144
p2 = 144 − 72
p2 = 72
p = √72
p = 6√2
d = a√2
6√2 = a√2 /: √2
a = 6/√2 * √2/√2 = 6√2/2 = 3√2
Pp = a2 = (3√2)2 = 18
V = Pp * H = 18 * 6√2 = 108√2
Tak zacząłem liczyć, ale wyniki mi się coś nie pokrywają. Powinno wyjść V = 216√2, a Pc =
36(1+4√2)
10 sty 19:18