Prosze o pomoc bo nie mam pojecia o co tu chodzk
Kasia: | | 1 | |
Wyznacz równania wspólnych stycznych do wykresów funkcji f(x)=x2−x+1 i g(x)= |
| x2−x+2 |
| | 2 | |
10 sty 16:51
Basia:
f'(x) = 2x−1
g'(x) = x−1
2x−1=x−1
x=0
jedyną wspólną styczną jest styczna w p−cie x0=0
a=−1
y=f(0)=1
y = −x+b
1 = b
czyli jest to prosta y=−x+1
10 sty 17:02
Kasia: Inne odpowiedzi
10 sty 17:12
jc: To styczna do pierwszej paraboli w punkcie x=1 lub x=−1,
czyli y= 2−x oraz y=−3x−4. Sprawdź lepiej.
Musisz rozwiązać pewien układ równań.
10 sty 17:25
jc: Coś pokręciłem
10 sty 17:28
jc: Rozwiąż układ równań:
f'(u)=g'(v)
u f'(u) − f(u)= v g'(v) − f(v)
Szukaną styczną będzie linia: y=f'(u)(x−u)+f(u).
10 sty 17:31
jc:
2u−1=v−1
u2−1 = v2/2 − 2
v=2u
u2 +1 = 2u2
u=1 lub −1
y= x lub ...
10 sty 17:38
jc: ... y=−3x.
10 sty 17:40