matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
granice:
1
lim ctgx−
x
x−>0 jak obliczyć taką granice? sprowadziłam do wspólnego mianownika i obliczałam zgodnie z metodą H, ale wynik wyszedł mi
∞
a powinnien 0
10 sty 16:26
jc:
Pokaż rachunek.
10 sty 16:37
granice:
x*ctgx−1
x
=H=ctgx+
}=
∞
x
cos
2
x
10 sty 16:43