matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij,że jeśli a,b ∊ R+,prawdziwa jest równość
imię lub nick:
1
1
2
+
=
,to a=b
2a
2b
a+b
Na końcu mi wyszło a
2
−2ab+b
2
=0 czyli (a−b)
2
=0 wtedy to jest prawdziwe dla a=b czy udowodniłem tezę?
10 sty 16:23
jc:
Miałeś pokazać, że a=b i pokazałeś
... czyli (a−b)
2
=0, co daje równość a=b.
10 sty 16:31