asymptoty
Boniek: y=(x2+2x)/(1−|x|) istniejąasymptoty ukośne tego, bo wyszły mi, a wolframie nie wyglądana to.
10 sty 16:04
kochanus_niepospolitus:
pokaż obliczenia
10 sty 16:09
10 sty 16:11
10 sty 16:12
Basia:
x→+
∞ to |x|=x
| | f(x) | | x(x+2) | | x+2 | |
a=limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| | x | | x(1−x) | | 1−x | |
| | 1+(2/x) | | 1 | |
limx→+∞ |
| = |
| =−1 |
| | (1/x)−1 | | −1 | |
| | x2+2x | | x2+2x+x−x2 | |
b = limx→+∞[f(x)−ax] = limx→+∞[ |
| +x] = limx→+∞ |
| = |
| | 1−x | | 1−x | |
| | 3x | | 3 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = −3 |
| | 1−x | | (1/x)−1 | |
jest ukośna prawostronna y =−x−3
lewostronna też będzie
10 sty 16:21