Udowodnić, że wskazane rozw jest jedyne.
asia kozlow: Znajdź dwie liczby naturalne m < n takie, że
mn = nm
i udowodnij, że wskazane rozwiązanie jest jedyne.
Wiadomo m=2 n=4
ale jak to udowodnić?
10 sty 15:19
asia kozlow: Zadanie z analizy, mamy do dyspozycji szeregi, pochodne, całki itp.
10 sty 15:31
Adamm:

m
n=n
m
(m, n)=d
m=m'd, n=n'd
(m', n')=1
d
n(m')
n=d
m(n')
m
d
n−m(m')
n=(n')
m
musi być m'|n' a zatem skoro (m', n')=1, więc m'=1
(d
n'−1)
d=(n')
d
d
n'−1=n'
jeśli d≥3 to
d
n'−1≥3
n'−1>n' (patrz wykres czerwony i niebieski; n'>1)
czyli musi być d=2
2
n'−1=n'
a zatem n'=2 (patrz wykres zielony i niebieski; n'>1)
czyli m=2, n=4 to jedyne rozwiązanie
10 sty 15:46
Adamm: zapomniałem jeszcze może być d=1
wtedy
n'=1
czyli m=n a tego nie chcemy
10 sty 15:50
jc:
x>0, funkcja x → x1/x rośnie do e (sprawdź lepiej), a potem maleje
Dla n > m ≥ 3, m1/m < n1/n, czyli mn < nm.
Coś jeszcze trzeba dodać i będzie dowód.
10 sty 15:51
jc: Niejasno napisałem. Max mamy dla x=e.
10 sty 15:53
asia kozlow: Dzięki. Kurde ciężko mi to wykombinować, zaczęłam robić jakieś pojedyncze założenia żeby
później dały mi sprzeczność dla innej pary niż 2,4 , ale słabo to wychodziło.
10 sty 16:10
jc: Sam dodam. Pozostają 2 przypadki m=1 oraz m=2.
11 < nn dla n>1.
Zostaje więc m=2.
21/2>51/5 bo 25 = 32 > 52=25 (dla większych n tym bardziej).
Należy jeszcze sprawdzić n=3 i n=4. Dla n=3 nie mamy równości, a dla n=5 mamy
i jest jedyne rozwiązanie.
10 sty 16:19
jc: W drugiej linii miało być 1n < n1.
10 sty 16:23