Trapez wpisany w okrąg
Michał: W półokrąg o promieniu R wpisano trapez, którego podstawą jest średnica okręgu. Dla jakiego
kąta przy podstawie trapezu pole trapezu jest największe?
Nie potrafię uzależnić pola tylko od jednej zmiennej (kąta). Ktoś jest w stanie pomóc z tym
zadaniem?
10 sty 15:10
Jerzy:
| | R + (R − 2x) | |
P = |
| *h ... a teraz potrafisz |
| | 2 | |
10 sty 15:12
Jerzy:

Nie tak....
| | 2R + 2x | |
P= |
| *h = (R + x)*h |
| | 2 | |
Zauważ,że β = 180 − 2α
| h | |
| = sin(180 − 2α) = sin2α |
| R | |
| x | |
| = cos (180 − α) = −cos2α |
| R | |
10 sty 15:23