pole obszaru ogr. krzywymi
asia kozlow: Oblicz pole obszaru ograniczone krzywymi.
| | 2 | |
No wiadomo będzie tu całka od −1 do 1 ∫ |
| −x2 |
| | x2+1 | |
i mam problem jak to policzyć, co zrobić z mianownikiem?
10 sty 14:33
Blee:
A po co to czynisz? Nie lepiej rozdzielic na dwie calki:
∫2/(x
2+1) dx − ∫x
2 dx
10 sty 14:36
Jerzy:
| | 1 | | x2 + 1 − `1 | |
Ja bym rozbił na dwie całki: = 2∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | 1 + x2 | | x2+1 | |
10 sty 14:37
asia kozlow: ok a jak poradzić sobie z tym mianownikiem, w propozycji Blee?
10 sty 14:38
Jerzy:
Ojj ... druga całka: ∫x2dx
10 sty 14:38
Benny: arctgx
10 sty 14:38
10 sty 14:39
asia kozlow: O boże, przecież to jest arctg, sorry
10 sty 14:40
asia kozlow: haha tak, dzięki, nie zdążyłam odświeżyć
10 sty 14:40
asia kozlow: dobra to zaraz machnę i jeszcze dla pewności napiszę tu rozwiązanie czy jest ok.
10 sty 14:40
asia kozlow: | | 1 | | 1 | | π | | π | |
OK wyszło mi 2arctg(1)− |
| − 2arctg(−1)+ |
| = 2( |
| + |
| ) = 2π . Dobrze jest? |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
10 sty 14:47
10 sty 14:50
asia kozlow: | | π | |
Bożeeee miałam napisać |
| , czyli wynik to π. |
| | 4 | |
10 sty 15:04
Jerzy:
10 sty 15:05