Granica ciagu
5-latek: Oblicz granice ciagu
| | 1−2+3−4+5−6+......−2n | |
xn= |
| |
| | √n2+1+√4n2−1 | |
10 sty 14:26
5-latek: zapomnialem dopisac
W liczniku wiem ze ciagi arytmetyczne tylko nalezaloby jakos policzyc ich sume
10 sty 14:27
Maciek: może użyj mózgu
10 sty 14:29
5-latek: Jeskli nie masz nic innego do powiedzenia to sie kutasie zlamany nie odzywaj
10 sty 14:31
Blee:
Licznik = (−1)*n
Zauwaz ze masz w liczniku:
1−2 = −1
3−4 = −1
....
(2n−1) − 2n = −1
10 sty 14:32
Benny: a
n=1+3+5+...
b
n=2+4+6+...
licznik =a
n−b
n
a
n=n
2
b
n=n
2+n
licznik=−n
10 sty 14:33
5-latek: Niestety tego nie rozumiem .
Mozna byloby to rozbic na dwa podciagi . Tylko jak ?
Mozesz to rozpisac ?
10 sty 14:35
Blee:
Benny Ci rozpisal te dwa podciagi
10 sty 14:36
5-latek: Tak wlasnie zauwazylem . dzieki
A Twoje rozumowanie polegalo na czym ?
10 sty 14:38
Benny: Bleee chciała abyś zsumował te −1. Jest ich n.
10 sty 14:39
Benny: Lub chciał
10 sty 14:40
5-latek: czesc

Wlasnie tego nie rozumiem . O co tutaj chodzi.
10 sty 14:41
Benny: Masz n różnić 1−2, 3−4, 5−6, ..., 2n−1−2n
Każda różnica wynosi −1, więc licznik =n*(−1)=−n
10 sty 14:43
Jerzy:
Cześć

Masz: (1 −2) + (3 − 4) + (5 − 6) + ...... [(2n − 1) − 2n] = (−1) + (−1) + (−1) + ...(−1)
i tych składników jest n , czyli: = (−1)*n
10 sty 14:44
5-latek: Skoro juz jestes to mam nastepne pytanie
Wiem ze taki jest wzor na sume n pozcztkowych wyrazow ciagu
Pytanie skad wiesz ze w podciagu o wyrazach dodatnich bedzie n wyrazow
I tak samo w podciagu o wyrazch ujemnych ?
czy nie nalezaloby to policzyc z e wzoru a
n= a
1+(n−1)*r ?
Doswiadczenie w obliczaniu ?
10 sty 14:46
Benny: Jeśli tego nie widzisz to możesz policzyć z tego wzoru
10 sty 14:47
5-latek: Dzien dobry
Jerzy 
Dobrze . chyba juz łapie .
10 sty 14:48